Untuk mendapatkan rasa ayam panggang yang lebih sedap dan menyelerakan. Saya nak share sedikit ramuan dan bahan-bahan yang digunakan.
Ramuan:
(Khas untuk memerap ayam)
1. Bawang Putih
2. Bawang Merah
3. Halia
4. Serai
5. Cili Kering
5. Gula Apong (Sarawak)/ Gula Merah/ Gula Melaka pun boleh.
6. Sayap Ayam/Paha or Daging pon boleh.
Langkah-langkah memerap
- Bawang Merah, bawang putih, halia, serai dan cili kering dikisar halus.
- Bawang merah hendaklah 2/3 daripada bawang putih. halia, serai dan cili kering hanya sedikit sahaja.
- Jika ingin pedas tambah secukup rasa cili kering.
- Sediakan mangkuk/basin yang cukup besar untuk memuatkan ayam yang hendak diperap.
- Masukkan ke kesemua ramuan/bahan yang dikisar secukupnya dan masukan juga gula merah/apong. Kacau sehingga sebati sebelum memasukkan ayam.
- Masukkan ayam dan kacau sehingga sebati. Yang peting, rasa dulu untuk ramuan perap tu (Manis & Pedas).
- Masukkan Aji na moto dan garam secukupnya.
- Simpan di dalam freeze 1 malam atau 1 hari untuk bahan-bahan menyerap ke dalam isi ayam.
(Khas untuk perencah/sambal ayam panggang)
1. Bawang Putih
2. Bawang Merah
3. Cili kering
4. Serai
5. Cuka
6. Kicap Masin (optional) - Jika nak warna hitam (Jangan tambah garam)- dah masin pon.
7. Gula
Langkah-langkah membuat sambal
- Panaskan minyak di dalam kuali sedikit sahaja. Setelah panas masukkan bawang putih, merah, cili kering dan serai yang telah dikisar sehingga baunya menaik.
- Masukkan cuka secukupnya dan masukkan kicap masin dan gula,
- Rasakan sambal kita merasa pedas, manis, masin dan rasa cuka sedikit. Tambahkan "Secukup Rasa" atau aji na moto.
- Sedia Dihidang.
Post a Comment