Di sini nak share sedikit cara-cara nak buat Tomyam ayam/daging atau seafood.
Ramuan:
1. Tomyam Paste
2. Broccoli (dihiris)
3. Cili Gunung/padi (yang pedas)
4. Daun Limau
5. Serai
6. Tomato (dipotong 8 bahagian)
7. Lobak (Buat bunga atau mana2 korang suka)
8. Bawang besar (Diohiris)
9. Bunga Kobis
10. Cili benggala Hijau (Dipotong)
11. Ayam/Daging/Seafood
Cara-Cara Masakan:
- Panaskan air secukupnya, masukkan tomyam paste dan kacau. Masukkan ayam/daging/ seafood.
- Masukkan broccoli, bawang besar, lobak, bunga kobis, dan cili benggala hijau.
- Sedikit cukup rasa atau aji na moto dan garam.
- Masukkan daun limau dan cili padi. Biar selama 1 minit dan gaul.
- Masukkan tomato (jangan sampai tomato hancur). dan sedia dihidang.
Simple kan. Just ambik masa 5 minit jer dah siap. Nak pedas lagi. tambah cili padi.
Selamat mencuba.
Post a Comment